Przepisy

składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia 
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn który zlewamy 

  • Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
    Natkę pietruszki szatkujemy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl