składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1 kg ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- olej do smażenia
-
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn który zlewamy
- Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
Natkę pietruszki szatkujemy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.